fredag 6 april 2007

Till Astrids Minne

Även GU Malmö genomförde en ekoäggsaktion på skärtorsdagen! Vi delade upp oss och stod utanför Hemköp vid Triangeln (Martin, Madde och Lina) och utanför ICA på Södra Förstadsgatan (Alex och Maria). Det var en härlig start på den mängd aktioner vi förhoppningsvis kommer att genomföra under våren (i alla fall några). Reaktionerna var mycket positiva överlag.

I november i år skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år och hyllningarna har redan kommit igång. Astrid var och förblir vår nationalhjältinna och kanske var det därför som Ingvar Carlsson till och med åkte hem till Astrid med blommor och försäkrade att det skulle bli en ”lex Lindgren” och att burhöns skulle få picka fritt, när hon på 1980-talet kämpade för att burarna skulle förbjudas. Nu blev de som bekant inte så mycket med det. Hönsen fick nya burar i stället. ”Inredda burar” eller ”trivselburar” (!) kallas de.

Inredda burar eller trivselburar har ju närmast en lite mysig klang – lite som en åtråvärd etta i Stockholms innerstad. Men de nya burarna är inte mycket bättre än de gamla. I de gamla oinredda burarna lever hönorna på en yta som är mindre än ett A4-ark. De nya inredda burarna skiljer sig från de gamla burarna genom att de är marginellt större och har värprede, sittpinne och ett sandbad. Hönorna kan inte bete sig naturligt i de nya burarna heller, vilket inte är så konstigt eftersom de fortfarande har en yta som motsvarar ett A4-ark att röra sig på. Dessutom får inte alla hönor tillgång till de nya lyxiga faciliteterna (tex sittpinne) eftersom höns är dominanta och stöter bort de svagare i gruppen. (www.gronungdom.se)

OM DU MÅSTE KÖPA ÄGG, KÖP KRAV-MÄRKTA!

Inga kommentarer: